Skip links

Nyílzápor a Kassai-völgyben

ESEMÉNY

„Nyílzápor a Kassai-völgyben 2022.”

HELYSZÍN

Kaposmérő, Kassai-völgy

 

IDŐPONT

2022. augusztus 6.

 

HÁZIGAZDA

Kassai Lajos

 

SZERVEZŐ

Faragó Csaba

 

 

A Nyílzáporban való részvétel módja és feltételei

A Nyílzáporban résztvevők számára a korhű viselet kötelező!

A Nyílzáporban kizárólag történelmi íjakkal lehet részt venni.

Az együtt lövésben résztvevő (előzetesen a szervezők által visszaigazoltan regisztráló) íjászok számára a belépés a Kassai-völgybe, és az íjászprogramokon való részvétel ingyenes.

A Nyílzápor egyben egy nagy táv-céllövő verseny is lesz. A 100 db egyedi, csak a Nyílzáporra készült, embernagyságú /195x950x170 mm/ polifoam emberalakra fogunk lőni. Akik szeretnének részt venni a versengésben, azoknak 15 db saját nyíl szükséges /jól olvashatóan, latin betűkkel felírva rájuk az íjász neve/, amit a helyszíni regisztrációkor be kell mutatniuk. A részvételi szándékról a regisztrációkor nyilatkozni kell! Aki a versenyben nem kíván részt venni, annak elegendő 7 db vesszőt hoznia.

FIGYELEM! A Nyílzápor gyakorlatban résztvevők létszámát egyelőre 400 főben maximáltuk, így az első 400 regisztrációt tudjuk biztosan elfogadni /szükség esetén a létszám bővülni fog/. Az első 400 regisztráló számára a részvétel ingyenes. A jelentkezést e-mailben visszaigazoljuk, illetve az elfogadott regisztrációk felkerülnek a rendezvény honlapjára, a Nyílzápor/Regisztráltak menüpontban követhetők.

A Rendezvényen az egyébként a Nyílt napokra érvényes díjszabás lesz érvényes. Látogató jegy: 2000 Ft/fő, aktív jegy /minden íjász-programon való részvételre jogosít/ 4000 Ft/fő. Parkolás: 500 Ft.

Előzetes jelentkezés

Jelentkezési határidő: meghirdetéstől a kijelölt létszám beteléséig

Jelentkezni a „Nyílzápor a Kassai-völgyben 2021.” rendezvényre a Nyílzápor/Regisztráció” menüpontban lehet. Lehetőséget kínálunk egyéni jelentkezésre, és komplett tizedek jelentkezésére is. Egy tized létszáma minimum 7, maximum 13 fő lehet. A tizedként regisztrálók megadhatják tizedük nevét is. A tized minden tagjának regisztrálnia kell.

A nagy létszámú íjász együtt lövés biztonságtechnikai sajátosságai, a résztvevők-, a környezet- és az érdeklődők testi épségének megóvása érdekében, csak megfelelően felkészült, a gyakorlatra alkalmas személyek vegyenek benne részt. Ez okból kérjük, hogy megfelelő íjászgyakorlattal nem rendelkező személyek ne jelentkezzenek a Nyílzáporra!

A helyszíni regisztráció menete

A Kassai-völgybe érkezve a regisztrációs ponton (szombaton reggel 8 órától 11 óráig), a szervezők által kinyomtatott jelentkezési lapokat minden egyes íjásznak személyesen kell aláírnia. Ekkor kell bemutatni a maximum 15 db, a lenti leírásban meghatározott paraméterekkel rendelkező, névvel ellátott nyílvesszőt és az íjat, amit a Nyílzáporban használni fognak. Az aláírást követően minden jelentkező megkapja a lőállásának számát, és a Völgybe való belépésre, illetve a Nyílzápor együtt lövésben való részvételre jogosító karszalagot. A regisztráció a szervező által ekkor válik véglegesen elfogadottá.

Felszerelés

Íj

Kizárólag hagyományos keleti történelmi íj formai (modern alapanyagú, vagy tényleges) rekonstrukciója.

Nyílvesszők

Íjászonként 7 vagy 15 db, névvel ellátott nyílvessző, 3 vessző a forgásból lövéshez, 4 a nyílzáporhoz, amelyből az 1. a kezdő lövéshez – akinek van – zengő legyen, 8 a távlövő versenyhez a nyílzápor céljaira.

A nyíl testén jól olvashatóan – latin betűkkel! – ráírva az íjász neve.

Viselet, felszerelések, fegyverek

Korhűségre törekvő, történelmi viseletrekonstrukció, amely  egy IX-X. századi magyar íjász -férfi, nő, vagy nagyobb gyermek- megjelenését méltó módon felidézni képes. Elengedhetetlen elemei: süveg vagy sisak /kalap nem elfogadható/, kaftán /korhű vért viselhető/, hosszú szárú vászon nadrág /szára csizmába tűrve/, korhűségre törekvő lábbeli, ami lehetőleg csizma, öv, vesszőtartó tegez/puzdra. Minden olyan kiegészítő megengedett, ami a ruházathoz és a cselekményhez kapcsolható, és a gyakorlatot nem zavarja, mint pl: keleti jellegű pajzs, készenléti íjtegez, szablya vagy korabeli kard, fokos, háti bőr, stb. Amennyiben valaki kopjával vonul, azt az együtt lövés ideje alatt, azért, hogy a gyakorlatban se őt, se társait ne zavarja, a tizede mögött helyezze el, heggyel a haddal ellenkező irányba.

A megjelenésnél a korhűségre és a minőségre törekszünk, és nem a minél nagyobb létszám elérésére! Kérjük a résztvevőket, hogy mind kinézetükkel, mind fegyelmezett viselkedésükkel segítsék ez irányú törekvésünket. Ezt az irányt a későbbiekben is követni szándékozunk.

Csapatbeosztás, zászlók

Tizedek

Ideális esetben az egyes íjászcsoportok 10 fős /kivételes esetekben min. 7, max. 13 fős/ tizedekbe rendeződnek a jelentkezésükkor és a gyakorlat során. Minden olyan csoport, amely minimum egy íjásztizeddel jelentkezik a Nyílzáporra, a saját zászlaja alatt vonulhat. Természetesen lehetőség van az egyéni jelentkezésre. Az egyéni jelentkezőket  a szervezők  rendezik tizedekbe. Kérjük, hogy mindenki maradjon és lőjön abban a tizedben, amibe beosztották!

Zászlók

Kérjük, hogy tizedenként csak maximum 2 db zászlót hozzanak. Minden csapat gondoskodjon leszúrható zászlótartóról, amibe a zászlót a gyakorlat során teszi, amit a tized mögött helyeznek el. A tizedzászló mérete: max. 300cm hosszú nyélre rögzített, méretüket nem maximáljuk. Színükben, anyagukban és díszítettségükben illeszkedniük kell a Nyílzápor irányultságához.

FIGYELEM! A GYAKORLAT ÉS A HELYSZÍN MEGKÍVÁNJA, HOGY MINDENKI TÖKÉLETESEN JÓZAN ÁLLAPOTBAN, TISZTA TUDATTAL VEGYEN RÉSZT BENNE. JELZEM, HOGY AZ ÍJÁSZHAD BEVONULÁSÁT, ARRA KIJELÖLT BIZTONSÁGI SZEMÉLYZET ELLENŐRZI. AZ ERRE KIJELÖLT KAPUN ÁTHALADVA, MINDEN RÉSZTVEVŐNEK FEL KELL MUTATNIA A KARSZALAGJÁT, HOGY AZ ANNAK MEGLÉTÉT ELLENŐRZŐ SEGÍTŐK, AZT JÓL LÁTHASSÁK. ERRE AZÉRT VAN SZÜKSÉG, HOGY CSAK AZOK VEGYENEK RÉSZT AZ EGYÜTTLÖVÉSBEN, AKIK ELŐZŐLEG ÍRÁSBAN REGISZTRÁLTAK, ÉS EZT A HELYSZÍNEN SZEMÉLYESEN ALÁÍRÁSUKKAL IS MEGERŐSÍTETTÉK, EMELLETT MINDEN SZEMPONTBÓL MEGFELELNEK A TÁMASZTOTT KÖVETELMÉNYEKNEK, MIND KÜLSŐ MEGJELENÉSÜK, MINDPEDIG ALKALMASSÁGUK ÉS FELKÉSZÜLTSÉGÜK TEKINTETÉBEN. A NYÍLZÁPORBAN REGISZTRÁCIÓ NÉLKÜL SENKI NEM VEHET RÉSZT!

AZOK, AKIK MÉG NEM RENDELKEZNEK KELLŐ FELSZERELÉSSEL VAGY ÍJÁSZGYAKORLATTAL, ESETLEG MÉG TÚL FIATALOK NE CSÜGGEDJENEK, MERT SZÁMUKRA A NAP FOLYAMÁN LEHETŐSÉGET BIZTOSÍTUNK A NYÍLZÁPOR CÉLJAINAK LEKÜZDÉSÉRE! Ennek lehetőségéről kérem tájékozódjanak a „Programok” között, illetve a helyszínen!

A nyílzápor céljai

A jurtával érkezők előzőleg regisztráljanak a Jurtázás/sátrazás menüpont alatt, az egyéb sátrakkal kempingezni kívánók úgyszintén ezt tegyék.

Figyelem! A jurtákat lehetőleg 08.06.-án /pénteken/ állítsák fel. A jurtával érkezők számára nincs szállás-és kempingdíj.

Az autentikus jurtával érkezők 50.000 Ft támogatásban részesülnek!

A sátrazóknak a kempingdíj 1000 Ft/fő/éj. Kézmosási és wc-lehetőséget tudunk biztosítani, zuhanyzási lehetőség nem lesz.

A nyílzápor /tervezett/ menete

Sorakozó a kijelölt helyen, tizedekbe rendeződve

Bevonulás a csatatérre, felsorakozás tizedek szerint

Kelevézes támadás gyalog és lovon

Lovasíjászok

Kezdőlövés – Mónus József

Pergőtűz – fejenként 3 vessző kilövése

Az ellenséges hadak 4 vonalba rendeződve sorakoztak fel. Legjobb íjászaink pontos lövéseikkel igyekeznek megbontani soraikat. Az ebben a gyakorlatba résztvevők, a kijelölt vonalhoz előrefutva, 8 db nyílvesszővel lövik az 50-90-120 méteren elhelyezkedő ellenséges vonalakat. Az elért találatokat a nyílzápor után összesítjük, és az eredményhirdetésen díjazzuk. A versenyben csak azoknak az eredménye kerül be, akiknek minden távon van találatuk. Az összesítésbe beleszámoljuk a pergőtűzben és a nyílzápor gyakorlatban kilőtt vesszők találatait is. Kérjük, hogy a tizedekben azok az íjászok álljanak előre, akik a versenyben is részt vesznek.

Nyílzápor, 4 db nyílvessző együttes kilövése. Akinek van zengő hegyű vesszője, az első körben azt lője ki.

Levonulás

A vesszők értékelése és összegyűjtése – ezt az arra kijelöltek végezhetik. A találatok értékelésének ideje alatt, rajtuk kívül a célok közelébe más nem mehet.

A kilőtt vesszők a kijelölt helyen átvehetők

Regisztráció a nyílzáporra

Kérjük a tizedben regisztrálókat, hogy a regisztrációhoz ezt a lapot, minden kérdésre válaszolva kitöltve, a tized vezetője/képviselője hozza magával. Regisztrációs lap letöltése

A tized minden tagjának külön regisztrálnia kell a tized megnevezésével, aki részt vesz az együttlövésben.

Ha módosítani vagy törölni szeretné a regisztrációját, kérjük jelezze e-mailben az [email protected] címen!

A sikeres regisztrációról e-mail értesítést küldünk a megadott e-mail címre. Ha nem kapott, vagy nem találja (esetleg e-mail cím elírás miatt), ellenőrizze a "Regisztráltak" menüpontban a jelentkezését.

Regisztráltak megtekintése