Skip links

Közös íjászat a Kassai-völgyben a 907-es Pozsonyi-csata emlékére

ESEMÉNY

„Közös íjászat a Kassai-völgyben a 907-es Pozsonyi-csata emlékére”

HELYSZÍN

Kaposmérő, Kassai-völgy

 

IDŐPONT

2022. augusztus 6.

 

HÁZIGAZDA

Kassai Lajos

 

SZERVEZŐ

Faragó Csaba

 

 

Az Együtt lövésben való részvétel módja és feltételei

Kedves Íjászok! Kedves Hagyományőrzők!

  1. augusztus 06.-án kerül megrendezésre a

„Közös íjászat a Kassai-völgyben a 907-es Pozsonyi-csata emlékére”

Tudnivalók és a részvétel feltételei:

  • Az együtt lövésben résztvevők számára a korhű viselet NEM kötelező, de szívesen látott!
  • Az együtt lövésben történelmi- és reflex íjakkal lehet részt venni.
  • Az együtt lövésben résztvevő (előzetesen visszaigazoltan regisztráló) íjászok számára a belépés a Kassai-völgybe a normál nyílt napi díjszabás szerint történik, azaz 14-60 éves korig 2000 Ft/fő, 14 alatt és 60 év felett 1500 Ft/fő.

Akik az íjász programokon is részt szeretnének venni, azoknak „aktív” jegyet kell vásárolniuk 4.000 Ft-ért.

A X.-századi hagyományőrző viseletben és felszereléssel érkezők számára a részvétel ingyenes.

  • Az együtt lövésben való részvételhez íjászonként 7db saját nyíl szükséges (jól olvashatóan, latin betűkkel felírva rájuk az íjász neve)
  • A lovasíjász is íjász, csak lóra ült. Ennek jegyében ízelítőt adunk a Kassai Lovasíjász Iskola íjász-képzési gyakorlataiból. A próbákban minden saját íjjal rendelkező íjász részt vehet. Ezen kívül lehetőség lesz az íjászfoci és az „Íjászok csatája” nevű akciójáték kipróbálására is. Ezek csapatjátékok, a használható íjak erőssége balesetvédelmi okok miatt maximum 30#.
  • A jurtával érkezők előzőleg regisztráljanak a nyilzapor.hu oldalon, a „Regisztráció” menüpontban, az egyéb sátrakkal kempingezni kívánók úgyszintén ezt tegyék. Figyelem! A jurtásoknak a jurtáikat 08.05.-én /pénteken/ állítsák fel. A jurtával érkezők számára nincs szállás-és kempingdíj.
  • FIGYELEM! Az együtt lövés gyakorlatban résztvevők létszámát egyelőre 400 főben maximáltuk, így az első 400 regisztrációt tudjuk biztosan elfogadni. A jelentkezést e-mailben visszaigazoljuk, illetve az elfogadott regisztrációk felkerülnek a rendezvény honlapjára / nyilzapor.hu /, és a „Regisztráltak” menüpontban követhetők. Javasoljuk, hogy regisztrációjuk rögzítését itt is ellenőrizzék!

A rendezvény napján a helyszínen is lehet regisztrálni, amíg a létszám meg nem telik! A regisztrációs lapot és a felelősségvállalási nyilatkozatot a helyszínen ki kell tölteni, illetve alá kell írni.

 

Az alábbi jelentkezési lapot a [email protected] címre, minden pontot kitöltve kérjük elküldeni.

Tájékoztatást a rendezvénnyel kapcsolatban az [email protected] címen lehet kérni.

Kérjük, hogy folyamatosan kövessétek az alábbi információs felületeinket!

 

Honlap: Rendezvény: www.nyilzapor.hu
Facebook oldalunk:

                                                                              A találkozást várva, üdvözlettel:  Faragó Csaba szervező

FIGYELEM! Az együtt lövés gyakorlatban résztvevők létszámát egyelőre 400 főben maximáltuk, így az első 400 regisztrációt tudjuk biztosan elfogadni /szükség esetén a létszám bővülni fog/. A X.-századi hagyományőrző viseletben és felszereléssel érkezők számára a részvétel ingyenes. A jelentkezést e-mailben visszaigazoljuk, illetve az elfogadott regisztrációk felkerülnek a rendezvény honlapjára, a Együtt Lövés/Regisztráltak menüpontban követhetők.

A Rendezvényen az egyébként a Nyílt napokra érvényes díjszabás lesz érvényes. Látogató jegy: 2000 Ft/fő, aktív jegy /minden íjász-programon való részvételre jogosít/ 4000 Ft/fő. Parkolás: 500 Ft.

Előzetes jelentkezés

Jelentkezési határidő: meghirdetéstől a kijelölt létszám beteléséig

Jelentkezni az együtt lövésre a Regisztrációs lap és Felelősségvállalási nyilatkozat” kitöltésével, és a [email protected] címre történő visszaküldésével lehet.

 

Az együtt lövés gyakorlatban való részvétel alsó korhatára a betöltött 14. életév, amelyet a rendezők kérésére diákigazolvány felmutatásával kell tudni igazolni a helyszínen! A nagy létszámú íjász együtt lövés biztonságtechnikai sajátosságai, a résztvevők-, a környezet- és az érdeklődők testi épségének megóvása érdekében, csak megfelelően felkészült, a gyakorlatra alkalmas személyek vegyenek benne részt. Ez okból kérjük, hogy megfelelő gyakorlattal nem rendelkező személyek ne jelentkezzenek az együtt lövés gyakorlatra!

Egyéni jelentkezést csak 18. életévét betöltött személytől fogadunk el. 18 év alattiak csak tizedben jelentkezhetnek, amelyben legalább egy 18 év feletti személynek, mint felelősségvállalónak kell szerepelnie.

A helyszíni regisztráció menete

A Kassai-völgybe érkezve a regisztrációs ponton (szombaton reggel 8 órától 11 óráig), az előzetesen megküldött és kinyomtatott jelentkezési lapokat minden egyes íjásznak személyesen kell aláírnia. (Ez az aláírás szervezett csapatok esetében úgy történik, hogy a csoport vezetője elkéri a regisztrációs asztalnál a lapjukat, elviszi és aláíratja az íjásztársaival, majd leadja.)

Az aláírást követően minden tizedben és egyénileg jelentkező megkapja a lőállásának számát.

Azok, akik nem regisztráltak előzetesen, a megfelelő dokumentumok kitöltése és aláírása, valamint a megemlékezéshez méltó ruházat és íjászfelszerelés ellenőrzésével a helyszínen is regisztrálhatnak. Arra kérjük a gyakorlatban részt venni kívánókat, hogy lehetőleg előre regisztráljanak annak érdekében, hogy elkerüljük a felesleges sorban állást!

Felszerelés

Íj

Hagyományos keleti íj (ideális esetben X. századi magyar íj) formai (modern alapanyagú, vagy tényleges) rekonstrukciója. Un. „visszacsapó”, lehetőleg merev szarvú íj, vagy lehetőleg fa reflexíj – modern reflex- és csigás íjakkal nem lehet részt venni a gyakorlatban

Nyílvesszők

Íjászonként 7 darab, személyre és lehetőleg csoportra utaló jelzéssel ellátott nyílvessző
3 vessző a forgásból lövéshez, 4 a nyílzáporhoz, amelyből az 1. a kezdő lövéshez – akinek van – zengő legyen.

Lehetőleg az alkalomhoz illő, hagyományos fatesttel, fa-, vagy természetes színű műanyag nyílajakkal –nock-kal- és valódi tollal.

A nyíl testén jól olvashatóan (latin betűkkel!) ráírva az íjász neve, amit a regisztrációkor ellenőrizni fogunk

Viselet, felszerelések, fegyverek

–   Korhűségre törekvő, történelmi viseletrekonstrukció, amely egy X. századi magyar íjász -férfi, nő, vagy nagyobb gyermek- megjelenését méltó módon felidézni képes

Elengedhetetlen elemei: süveg vagy sisak, kaftán /korhű vért viselhető/, vászon nadrág /szára csizmába tűrve/, lábbeli, ami lehetőleg csizma, öv, vesszőtartó tegez

Minden olyan kiegészítő megengedett, ami a ruházathoz és a cselekményhez kapcsolható, és a gyakorlatot nem zavarja, mint pl: keleti jellegű pajzs, háton hordva, készenléti íjtegez, szablya vagy korabeli kard, fokos, háti bőr, stb. Amennyiben valaki kopjával vonul, azt az együtt lövés ideje alatt, azért, hogy a gyakorlatban se őt, se társait ne zavarja, a tizede mögött helyezze el, heggyel a haddal ellenkező irányba. 

–   Civil megjelenésű: tekintettel arra, hogy az együtt lövés egyben megemlékezés és tisztelgés a 907-es Pozsonyi-csata hősei előtt, a ruházat tekintetében szükségesnek tartjuk egy minimum szint megjelölését, amely alatt egy visszafogott, mégis az alkalomhoz illő „ünnepélyes” öltözetet értünk, pl.: egyszínű hosszúnadrág + egyszínű, lehetőleg fehér vagy nyers színű ing. Kérjük, hogy fogadják el, a rövid nadrág, a trikó, a strandpapucs és hasonló laza viseletek nem a megemlékező íjászhadba valók! A ruházat megfelelőségét a bevonuláskor is ellenőrizni fogjuk.

Csapatbeosztás, zászlók

Tizedek

Ideális esetben az egyes íjászcsoportok 10 fős (kivételes esetekben min. 7, max. 13 fős) tizedekbe rendeződnek a jelentkezésükkor és a gyakorlat során. Minden olyan csoport, amely minimum egy íjásztizeddel jelentkezik a Nyílzáporra, a saját hadijelvénye, vagy zászlaja alatt vonulhat.

 

Természetesen idén is van lehetőség az egyéni jelentkezésre. Az egyéni jelentkezőket mi rendezzük tizedekbe. Minden tizedben lesznek olyanok, akik pontosan ismerik az együtt lövés gyakorlat koreográfiáját, segítve azokat, akik még nem vettek részt ilyen eseményen. Az „Első bálozókat” kérjük, hogy támaszkodjanak tapasztaltabb társaik tudására, a „Tűzkeresztségen korábban átesetteket” pedig arra, hogy segítsék a tapasztalatlanabbakat!

Zászlók

Kérjük, hogy tizedenként csak maximum 2 db. zászlót vagy hadijelvényt hozzanak. Minden csapat gondoskodjon leszúrható zászlótartóról, amibe a zászlót a gyakorlat során teszi, amit a tized mögött helyeznek el. A tizedzászló mérete: max. 300cm hosszú kopjára rögzített. Méretüket nem maximáljuk. Színükben, anyagukban és díszítettségükben illeszkedniük kell az Együtt Lövés irányultságához.

FIGYELEM! A GYAKORLAT ÉS A HELYSZÍN MEGKÍVÁNJA, HOGY   MINDENKI TÖKÉLETESEN JÓZAN ÁLLAPOTBAN, TISZTA TUDATTAL    VEGYEN RÉSZT BENNE. JELZEM, HOGY AZ ÍJÁSZHAD BEVONULÁSÁT AZ ARRA KIJELÖLT BIZTONSÁGI SZEMÉLYZET ELLENŐRZI. ERRE AZÉRT VAN SZÜKSÉG, HOGY CSAK AZOK VEGYENEK RÉSZT AZ    EGYÜTTLÖVÉSBEN, AKIK ELŐZŐLEG ÍRÁSBAN REGISZTRÁLTAK, ÉS EZT A HELYSZÍNEN SZEMÉLYESEN ALÁÍRÁSUKKAL IS MEGERŐSÍTETTÉK. EMELLETT MINDEN SZEMPONTBÓL MEGFELELNEK A TÁMASZTOTT KÖVETELMÉNYEKNEK, MIND KÜLSŐ MEGJELENÉSÜK, MIND PEDIG ALKALMASSÁGUK ÉS FELKÉSZÜLTSÉGÜK          TEKINTETÉBEN.

A jurtával érkezők előzőleg regisztráljanak a Jurtázás/sátrazás menüpont alatt, az egyéb sátrakkal kempingezni kívánók úgyszintén ezt tegyék.

Figyelem! A jurtákat lehetőleg 08.06.-án /pénteken/ állítsák fel. A jurtával érkezők számára nincs szállás-és kempingdíj.

Az autentikus jurtával érkezők 50.000 Ft támogatásban részesülnek!

A sátrazóknak a kempingdíj 1000 Ft/fő/éj. Kézmosási és wc-lehetőséget tudunk biztosítani, zuhanyzási lehetőség nem lesz.

Az Együtt Lövés /tervezett/ menete

Sorakozó a kijelölt helyen, tizedekbe rendeződve

Bevonulás a csatatérre, felsorakozás tizedek szerint

Kelevézes támadás gyalog és lovon

Lovasíjászok

Kezdőlövés – Mónus József

Pergőtűz – fejenként 3 vessző kilövése

Az ellenséges hadak 4 vonalba rendeződve sorakoztak fel. Legjobb íjászaink pontos lövéseikkel igyekeznek megbontani soraikat. Az ebben a gyakorlatba résztvevők, a kijelölt vonalhoz előrefutva, 8 db nyílvesszővel lövik az 50-90-120 méteren elhelyezkedő ellenséges vonalakat.

Együtt Lövés, 4 db nyílvessző együttes kilövése. Akinek van zengő hegyű vesszője, az első körben azt lője ki.

Levonulás

A vesszők értékelése és összegyűjtése – ezt az arra kijelöltek végezhetik. A találatok értékelésének ideje alatt, rajtuk kívül a célok közelébe más nem mehet.

A kilőtt vesszők a kijelölt helyen átvehetők

Regisztráció a nyílzáporra

Kérjük a tizedben regisztrálókat, hogy a regisztrációhoz ezt a lapot, minden kérdésre válaszolva kitöltve, a tized vezetője/képviselője hozza magával. Regisztrációs lap letöltése

A tized minden tagjának külön regisztrálnia kell a tized megnevezésével, aki részt vesz az együttlövésben.

Ha módosítani vagy törölni szeretné a regisztrációját, kérjük jelezze e-mailben az [email protected] címen!

A sikeres regisztrációról e-mail értesítést küldünk a megadott e-mail címre. Ha nem kapott, vagy nem találja (esetleg e-mail cím elírás miatt), ellenőrizze a "Regisztráltak" menüpontban a jelentkezését.

Regisztráltak megtekintése